Ambasadorki projektu stypendystkami MNiSW

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło 26 czerwca listę laureatów stypendiów dla wybitnych młodych naukowców w 2025 r. Na liście 228 młodych badaczy wybranych spośród 1711 zgłoszeń znalazły się trzy ambasadorki projektu „Dziewczyny do Nauki!”: dr Joanna Grzelczyk (Politechnika Łódzka), dr Hanna Orlikowska-Rzeźnik (Politechnika Poznańska) i dr Justyna Szczepańska-Stolarczyk (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy). Gratulujemy!

Wnioski o przyznanie stypendium mogli składać m.in. rektorzy uczelni oraz dyrektorzy instytutów PAN, instytutów badawczych, instytutów międzynarodowych. Zgłoszenia przyjmowano w terminie od 1 do 31 grudnia 2024 r. Ocena merytoryczna wniosków została dokonana przez specjalny zespół doradczy - przyjęto metodę punktową, w ramach poszczególnych dyscyplin nauki i sztuki. Na podstawie indywidualnych ocen dokonanych przez ekspertów, Prezydium Zespołu przedstawiło Ministrowi uchwałę zawierającą listy rankingowe wniosków młodych naukowców wraz z rekomendacjami.

Stypendia zostały przyznane na okres 3 lat, a ich miesięczna wysokość wynosi 5.390 zł. Stypendia będą wypłacane młodym naukowcom przez podmiot, który wnioskował o przyznanie stypendium. Podmioty te zostaną powiadomione o czynnościach, jakie należy podjąć w celu zawarcia umów z młodymi naukowcami dotyczących wypłaty stypendiów.

Więcej: gov.pl

Ambasadorki DDN

dr Joanna Grzelczyk (Politechnika Łódzka)

Nagrodzona w dyscyplinie nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia. Pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biologii i Nauk o Życiu PŁ. 

 Obszary badawcze:

  • Projektowanie żywności funkcjonalnej
  • Opakowania do żywności (jadalne, biodegradowalne)
  • Składniki żywności w prewencji chorób neurodegeneracyjnych, przeciwcukrzycowych i przeciwnowotworowych
  • Nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
  • Nowoczesne techniki analityczne w analizie żywności
  • Nowoczesne metody przetwarzania i utrwalania żywności
  • Aktywność przeciwutleniająca i przeciwzapalna składników żywności

dr Hanna Orlikowska-Rzeźnik (Politechnika Poznańska)

Nagrodzona w dyscyplinie nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria materiałowa. Jest asystentką badawczą na Politechnice Poznańskiej (Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej), gdzie prowadzi badania nad rolą cholesterolu i tratw lipidowych w procesie fuzji błonowej. Jest laureatką m.in. stypendiów START FNP i L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki.

dr Justyna Szczepańska-Stolarczyk (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy)

Nagrodzona w dyscyplinie nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia. Jest kierownikiem Pracowni Technologicznej Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy.

W pracy naukowej zajmuje się innowacyjnymi, nietermicznymi metodami utrwalania żywności ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na aktywność enzymów tkankowych, właściwości reologiczne i zawartość składników biologicznie aktywnych.

Projekt „Dziewczyny do Nauki! Zachęcanie kobiet do kariery badawczej w naukach technicznych i ścisłych” jest finansowany ze środków budżetu państwa przyznanych przez Ministra Nauki w ramach programu Społeczna odpowiedzialność nauki II - Popularyzacja nauki

ORGANIZATOR:
PARTNERZY: