
Ambasadorki projektu stypendystkami MNiSW
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło 26 czerwca listę laureatów stypendiów dla wybitnych młodych naukowców w 2025 r. Na liście 228 młodych badaczy wybranych spośród 1711 zgłoszeń znalazły się trzy ambasadorki projektu „Dziewczyny do Nauki!”: dr Joanna Grzelczyk (Politechnika Łódzka), dr Hanna Orlikowska-Rzeźnik (Politechnika Poznańska) i dr Justyna Szczepańska-Stolarczyk (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy). Gratulujemy!
Wnioski o przyznanie stypendium mogli składać m.in. rektorzy uczelni oraz dyrektorzy instytutów PAN, instytutów badawczych, instytutów międzynarodowych. Zgłoszenia przyjmowano w terminie od 1 do 31 grudnia 2024 r. Ocena merytoryczna wniosków została dokonana przez specjalny zespół doradczy - przyjęto metodę punktową, w ramach poszczególnych dyscyplin nauki i sztuki. Na podstawie indywidualnych ocen dokonanych przez ekspertów, Prezydium Zespołu przedstawiło Ministrowi uchwałę zawierającą listy rankingowe wniosków młodych naukowców wraz z rekomendacjami.
Stypendia zostały przyznane na okres 3 lat, a ich miesięczna wysokość wynosi 5.390 zł. Stypendia będą wypłacane młodym naukowcom przez podmiot, który wnioskował o przyznanie stypendium. Podmioty te zostaną powiadomione o czynnościach, jakie należy podjąć w celu zawarcia umów z młodymi naukowcami dotyczących wypłaty stypendiów.
Więcej: gov.pl
Ambasadorki DDN
dr Joanna Grzelczyk (Politechnika Łódzka)
Nagrodzona w dyscyplinie nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia. Pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biologii i Nauk o Życiu PŁ.
Obszary badawcze:
- Projektowanie żywności funkcjonalnej
- Opakowania do żywności (jadalne, biodegradowalne)
- Składniki żywności w prewencji chorób neurodegeneracyjnych, przeciwcukrzycowych i przeciwnowotworowych
- Nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- Nowoczesne techniki analityczne w analizie żywności
- Nowoczesne metody przetwarzania i utrwalania żywności
- Aktywność przeciwutleniająca i przeciwzapalna składników żywności
dr Hanna Orlikowska-Rzeźnik (Politechnika Poznańska)
Nagrodzona w dyscyplinie nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria materiałowa. Jest asystentką badawczą na Politechnice Poznańskiej (Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej), gdzie prowadzi badania nad rolą cholesterolu i tratw lipidowych w procesie fuzji błonowej. Jest laureatką m.in. stypendiów START FNP i L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki.
dr Justyna Szczepańska-Stolarczyk (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy)
Nagrodzona w dyscyplinie nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia. Jest kierownikiem Pracowni Technologicznej Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy.
W pracy naukowej zajmuje się innowacyjnymi, nietermicznymi metodami utrwalania żywności ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na aktywność enzymów tkankowych, właściwości reologiczne i zawartość składników biologicznie aktywnych.